S ČIM SE ČIMBOLJE “OPREMITI,” DA OSTANEMO ZDRAVI

Ko sem se pred več kot štirinajstimi dnevi, ob začetku naših zapovedanih karanten prvič odpravila zaradi nuje v trgovino, sem bila odločena, da »do pike« očistim vsako kredenco in ploščico parketa v svojem stanovanju, s kljukami vred! Zato sem se, za razliko od vseh ostalih, že takrat  »zamaskiranih« kupcev  v naši trgovini, najprej zakadila k že izropanim policam s čistili. Naslednji dan pa sem zaradi stresa, ki se je v meni kopičil zaradi situacije v kakršni smo se znašli, tudi jaz odpravila do polic, težko bi jih imenovala z živili, če veste kaj imam v mislih.

Po prvem karantenskem tednu prenajedanja z vsem sladkim in slanim »junkom,« sem se odločila, da se vzamem v roke, saj se mi ni dalo ponoviti shujševalnega scenarija izpred leta in pol. Na mojem počutju pa se ob najedanju z nezdravimi prigrizki, prav tako niso kazali znaki izboljšanja, kvečjemu le znaki kratkotrajnega zadovoljstva ob potešitvi s hrano.

Ravno v tistem času mi je pod roke prišel članek, ki je govoril o tem kakšno prehrano bi morali privoščiti našemu telesu v času karantene, da bomo kljub temu obdržali dobro psihofizično počutje, ki ga še kako potrebujemo v tem, za vse težkem obdobju.

Priporočeno je, da svoje shrambe in hladilnike napolnimo z polnovrednimi živili bogatimi z vlakninami, beljakovinami, minerali, ter vitamini. Med njimi so vse vrste sadja in zelenjave, beljakovinsko bogate stročnice, ter zdrave žitarice in izdelki iz polnovredne moke. Ti nam dajo energijo in omogočijo energetsko dobro, predvsem pa sveže počutje, brez odvečne utrujenosti, skozi ves dan.  Odsvetovano  pa je bilo pretirano  kopičenje slanih  in sladkih prigrizkov (čipsov, piškotov, čokolad,….), pa če ravno si z njimi najraje lajšamo slabo počutje, ki je posledica stresa.

Kaj reči na to? Nič novega! A vendar ni napačno pričeti posvečati pozornost temu, da telo obdržimo v dobri formi, še pravi čas, saj znamo v karantenah ostati bistveno dlje, kot smo si to sprva mislili! Naša telesa bodo še kako čutila posledice pomanjkanja vsakodnevnega običajnega gibanja, ki smo ga prakticirali pred pandemijo in če jih bomo še na dolgi rok »zastrupljali« z nezdravo prehrano, so lahko posledice uničujoče! Zato vzemimo v roke svoje zdravje, »opremimo« se s kvalitetno prehrano, da se bodo v našem telesu kopičile dobre snovi in ga ne bomo zastrupljali več kot je to potrebno!

Naslednjič pa o gibanju, prilagojenemu razmeram v katerih smo se znašli, da s tem ne bomo ogrožali in po nepotrebnem izpostavljali sebe in drugih.

Za Društvo Sinergija Ljubljana:

mag. Klementina Sambolič

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn