Preventiva

Preprečevanje ali preventiva je zelo širok pojem, pod katerim si lahko predstavljamo veliko! Vsak izmed nas najbrž pozna pregovor: “Bolje preprečiti, kot pa zdraviti!” Preventiva je torej prva stopnička k zdravju! Je preprečevanje tega, da ne bi zboleli, zdrsnili v zasvojenost ali duševno bolezen; skratka da ne bi ogrozili našega fizičnega, ter duševnega zdravja z aktivnostmi, ki so za nas in za naše zdravje škodljive. Odrasli smo se toliko že osebnostno oblikovali, da sami marsikaj vemo o tem kako preprečiti  določene bolezni, katero zdravo hrano uživati, koliko gibanja je za nas priporočljivo, pa tudi kako vzdrževati čim boljše odnose, da ne ogrozimo našega duševnega zdravja.

Otroci in mladostniki pa so mlada človeška, predvsem pa ranljiva bitja v razvoju, ki potrebujejo še vodenje in usmerjanje odraslih k zdravemu načinu življenja, vzpostavitvi zdravih odnosov, zdravih telesnih aktivnosti, pa tudi ozaveščanje o varnosti pri športu.

V Društvu Sinergija Ljubljana smo v letošnjem letu, ob podpori MOL-a oblikovali preventivni projekt: Znanje za zdravje, ki je namenjen staršem in družinam mladostnikom in otrok, ki so v rizični skupini za zasvojenost. Gre za projekt, s katerim želimo prispevati k preprečevanju zasvojenosti mladih na način, da njihovim staršem preko foruma, ki smo ga vzpostavili, svetujemo in odgovarjamo na zastavljena vprašanja in dileme v zvezi z njihovim otrokom ali mladostnikom.

Tudi v prihodnje se bomo trudili dati naš prispevek k področju preprečevanja, saj se zavedamo njegovega velikega pomena!

Tukaj pa je nekaj naših prispevkov v povezavi s preventivo, s katerimi želimo ozavestiti in poudariti pomen preventive pri otrocih in mladostnikih: