Homepage Forumi STARŠI IN DRUŽINE ODVISNOST OD ALKOHOLA V DRUŽINI

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Avtor
  Prispevki
 • #733
  zaskrbljena
  Participant

  Pozdravljeni!

  V družini imamo po moji in moževi strani osebe, ki so bile odvisne od alkohola. Pri meni je to bil oče, pri njem pa brat in dedek. Jaz sem zaradi očetove odvisnosti imela peklensko otroštvo, saj je skoraj vsakodnevno prihajal domov pijan in se izživljal nad nami. Mami najbolj zamerim to, da ni naredila nič, da bi naju z bratom zaščitila, socialna pa tudi ne! Ko sma se z možem pogovarjala, pa sem z grozo ugotovila, da sta tudi v njegovi družini bili alkoholika dedek in brat, oče pa na srečo ne.
  Zelo me skrbi, saj imama dva odraščajoča otroka (7 in 12). Zanima me ali to pomeni, da bosta tudi ona dva lahko postala odvisna od alkohola?

  Hvala za odgovor!

  Zaskrbljena mama

  #745

  Pozdravljena!
  Najprej se vam zahvaljujem za vaše vprašanje in zaupanje.

  Raje kot o odvisnosti,sicer govorimo o zasvojenosti. Mi je pa zelo žal, da ste imeli takšno travmatično otroštvo in verjamem, da je zasvojenost od alkohola vaša velika skrb. A za nazaj žal ne moremo ničesar spremeniti, lahko pa naredimo vse kar je v naši moči, da se ne bi dogajalo v prihodnje.Pomembno je že spoznanje in zavedanje in vi to imate!
  Seveda je pomemben podatek, da je zasvojenost bila prisotna v obeh vajinih družinah z možem in budno spremljanje kaj se bo dogajalo z vašimi otroci je zelo na mestu! Vendar pa zasvojenost ni nujno prenosljiva iz roda v rod, prav tako ni dedna, kot nekatere bolezni.
  Pri vseh oblikah zasvojenosti gre predvsem za neprimeren vzorec razreševanja težav. In za otroke so največji vzgled, kako se spopadati s težavami in jih razreševati, ravno starši! Predvsem se mi zdi pomembno, da sta z možem pozorna na to, da otrokoma dajeta dober vzgled kako razreševati probleme na zrel način, saj gre pri zasvojenosti za nezrelo razreševanje težav.
  Prav tako pa je pomembno dati otrokom varen prostor za odprto komunikacijo, torej, da imata občutek, da lahko spregovorita in se z vami pogovorita o čemerkoli, da jima svojih težav ni potrebno skrivati.

  Upam, da sem vam s svojim odgovorom kaj pomagala. Seveda pa se lahko, v kolikor imate še kakšno vprašanje, vedno ponovno oglasite.

  mag.Klementina Sambolič

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.