Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Avtor
  Prispevki
 • #2538
  Mia
  Participant

  Pozdravljeni!

  Mene pa zanima kako svojega sina pripraviti do branja?
  Cele dneve, ko pride iz šole, je samo za računalnikom na internetu ali igra igrice. Če ni to, je pa na tablici ali telefonu, kjer je ves čas na fejsbuku.
  Sama sem mu veliko brala, ko je bil še majhen. V njegovih letih pa sem dobesedno požirala knjige, celo na skrivaj.

  Bojim se, da bo ta generacija otrok čisto zamenjala knjige za računalnike.

  Kako naj sinu obudim veselje do branja knjig?

  Hvala!
  Mia

  #2539

  Pozdravljena!

  Hvala za vaše zaupanje in vprašanje.
  “Doba interneta” je velik problem, na katerega opozarjajo mnogi strokovnjaki. In sicer iz več razlogov; s seboj namreč prinaša velik porast nekemičnih oblik zasvojenosti, posledično pa tudi odsotnost druženja med mladostniki, ter drugih aktivnosti, ki jih je sedaj nadomestil splet. Med njimi je v prvi vrsti branje, česar posledica je lahko tudi, da imajo otroci bolj reven besedni zaklad.

  Sama menim, da dobri vzgledi največ štejejo! In v prvi vrsti ste vzgled svojim otrokom starši. Seveda mladostniku knjig ne morete več brati, lahko pa npr. uvedete t.i. “bralno urico,” v kateri oba bereta neko čtivo. Dogovorita se, da bosta eno uro na dan preživela brez ekranov (televizije, računalnika, tablice, telefona), ter bosta skupaj brala. Povabite ga, da vzame v roke neko čtivo (lahko je to za bralno značko ali domače branje) in mu poveste, da boste ta čas tudi vi brali svoje čtivo.
  Usedeta se v skupen prostor (npr. dnevno sobo) in bereta. Vnaprej mu napovejte do katere ure bosta brala. Bodite pozorni, da boste res takrat zaključili in branja ne boste podaljševali, saj so dogovori in to, da se jih držimo, pomembni za medsebojni odnos in zaupanje.
  Ko z branjem zaključita, ga lahko povabite, da vam na kratko pove vsebino tega, kar je prebral v tej uri, ter kaj mu je bilo všeč in kaj morda ne.
  Morda samo še opomnik; če se mu bo na začetku ena ura branja zdela veliko, se lahko dogovorita za pol ure in nato to potem postopoma stopnjujete, npr.na 45 minut in nato eno uro. Da že na začetku ne izgubi volje.
  Termin za bralno urico lahko tudi določita že vnaprej in jo vpišeta na njegov oz. vajin tedenski urnik aktivnosti.

  Upam, da sem vam s svojim odgovorom bila kaj v pomoč.
  Vse lepo in dobro vam želim!

  mag.Klementina Sambolič;
  prof.RP; univ.dipl.soc.del.

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.