Homepage Forumi Vprašanja in odgovori v pomoč Alkohol v družini

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Avtor
  Prispevki
 • #744
  Simi
  Participant

  Pozdravljeni,
  v družini imamo dva nadobudna najstnika. Načeloma se nič kaj ne razlikujeta od običajnih najstnikov, me pa skrbi ena stvar.
  Otroška in zgodnja najstniška leta sta veliko časa preživela v varstvu pri starih starših, pred kratkim pokojni dedek pa je imel sicer prikrite, pa vendar težave z alkoholom. Občasno se je zaradi pijače spremenilo tudi njegovo vedenje, postal je eksploziven, ni se dalo z njim pogovarjati in podobno.
  Zadnje čase opažam podobne izpade tudi pri otrocih. Za najstnike so sicer pričakovani, pa vendar, ali me mora skrbeti, da grejo stvari v napačno smer?
  Hvala in lep pozdrav.
  Simi

  #746

  Pozdravljeni!

  Hvala za vaše zaupanje in vprašanje.
  Najprej naj povem, da sem veliko o zasvojenosti, ravno tudi o alkoholizmu, zapisala že v odgovoru na temo: ODVISNOST OD ALKOHOLA V DRUŽINI, tako da morda najdete (vsaj delno) odgovor na vaše vprašanje tudi tam.
  Agresivno vedenje, ki ste ga opisali pri pokojnem dedku pa je zelo pogost spremljevalec katerekoli oblike zasvojenosti. Predvsem takrat, ko se z zasvojenim želimo pogovoriti o njegovi težavi, ali mu odtegniti to s čimer je zasvojen; pa naj si gre to za substanco kot je alkohol ali katero od nekemičnih oblik, ki so v porastu predvsem, pri mladih sedaj (računalnik, tablica, mobitel).
  Iz vašega opisa sicer nisem zasledila, da bi pri vaših otrocih šlo za katerokoli nagnjenost h kemičnim ali nekemičnim oblikam, ki lahko povzročajo zasvojenost, zato težko rečem na kaj je vezano eksplozivno vedenje vaših otrok. Lahko, da na nič od tega, kar povzroča zasvojenost, lahko pa da?
  V vsakem primeru se mi zdi pomembno, da zagotovite otrokom varen prostor, da se lahko z vami brez strahu pogovarjajo o čemerkoli. Torej, da na njihove težave odreagirate umirjeno, da jim daste vedeti, da vam je mar in da vas skrbi zanju, a brez panike ali pretirane drame. In pa na način, da bosta otroka dobila občutek, da je vse rešljivo in da ni “konec sveta,” ne glede na to s kakšnim problemom se soočata.

  Upam, da vam bo ta odgovor vsaj malo v pomoč in razbremenitev vaše skrbi!

  mag.Klementina Sambolič

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.