Homepage Forumi STARŠI IN DRUŽINE ALKOHOL IN CIGARETI

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Avtor
  Prispevki
 • #1576
  Smilja
  Participant

  Pozdravljeni!
  Moj sin je star 14 in ves čas se zapira v sobo. Na vratih ima napis: VSTOP PREPOVEDAN, zgoraj pa znak z mrtvaško glavo, ki ga najdete na kakšnih plastenkah s strupenimi snovi.
  Strogo mi prepoveduje vstop v njegovo sobo, tudi, če mu jo ob sobotah želim vsaj malo pospraviti.
  Vseeno sem včeraj, ko ga ni bilo vstopila. Na prvi pogled, razen tega, da je bila po pričakovanjih razmetana, ničesar nisem našla.
  Na mizi je bil le prazen steklen kozarec. Pogledala sem še pod posteljo in tam našla na pol prazno steklenico viskija znamke Jack Daniels. Brskala sem kot nora, odpirala omare in nazadnje v njegovem košu našla še zmečkan zavoj cigaretne škatle v katerem je bil le en prelomljen cigaret. Lahko si predstavljate, da sem bila v šoku!Še vedno sem in ne vem kaj naj? Ali to pomeni, da je sin alkoholik? Kako naj ravnam? Naj sinu to sploh omenim? Glede na to, da kadar mu stopim na žulj kriči in se dere name, si mu sploh ne upam!
  Kaj bi storili vi?

  #1577

  Pozdravljena!
  Žal mi je, da ste morali doživeti to negativno izkušnjo ob obisku sinove sobe.
  Sam napis na sinovih vratih sobe ni tako zaskrbljujoč, prej bi rekla, da je kar tipičen za mnogo najstnikov.
  Seveda pa je zaskrbljujoč prizor, ki ste ga doživeli ob pogledu na njegovo sobo oz. steklenico alkohola in prazen zavoj cigaret.
  To pa še ne pomeni, da je vaš sin že alkoholik, saj se tudi alkoholizem, kot ostale vrste zasvojenosti, razvija postopoma. Če bi bil vas sin alkoholik, bi pomenilo, da ni zmožen funkcionirati brez ustreznega odmerka alkoholne pijače. Kar pa za najstnika, kot je vaš sin po vsej verjetnosti ne drži.
  Težko je dajati nasvete kaj storiti v takšnem primeru, saj ne poznam vaše družinske situacije. Če mislite, da bi vaš sin lahko odreagiral napadalno, predlagam, da imate ob pogovoru o tej temi še nekoga zraven.
  Vsekakor pa bi bilo na mestu, da jasno postavite meje kaj se sme in česa ne pod vašo streho, po drugi strani pa da mu izrazite skrb zaradi tega kar se dogaja z njim.
  Nikakor pa ni zadevo za “pometati pod preprogo” v smislu, da mu tega sploh ne bi omenili, saj problem s tem ne bo izginil, temveč se lahko samo še stopnjuje.

  Upam, da sem vam dala vsaj malo usmeritev s svojim odgovorom.

  mag.Klementina Sambolič

Prikaz 2 prispevkov - od 1 do 2 (od skupno 2)
 • Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.