Homepage Forumi STARŠI IN DRUŽINE Vzgoja otrok ob digitalni tehnologiji Odgovori na: Vzgoja otrok ob digitalni tehnologiji

#932

Pozdravljena!

Za odgovor na vaše vprašanje sem si vzela malo razmisleka, saj so okvirji, v katerih se nahaja ciljna populacija našega projekta nekoliko drugačni. A ker imamo hkrati forum na naši spletni strani izpostavljen tudi javno, vam bom seveda odgovorila.

Časi v katerih smo se znašli zaradi pandemije, ki nas je posledično priklenila na naše domove, so rez težki, izzivi, s katerimi se mnoge družine srečujejo v teh dneh, pa zelo zahtevni! Še posebej za številčnejšo družino z mlajšimi otroci, nad katerimi je ves čas potrebno bdeti. Sama vam predlagam naslednje; da z otroci opravite šolske zadolžitve čimprej v dnevu, če je možno v dopoldanskem času (v kolikor je to seveda od narave vajinega dela od doma možno). Takrat so otroci tudi še najbolj spočiti in dojemljivi za šolsko delo. Že vnaprej se lahko z otroci dogovorite, da bodo za nagrado, ko naredijo nalogo, lahko odigrali svojo najljubšo računalniško igrico ali si ogledali najljubšo risanko (ob vajinem nadzoru, se razume). Če boste dopoldan veliko ob računalniku zaradi šolskega dela, morda otroci po opravljenih nalogah tudi ne bodo več imeli potrpljena sedeti za ekrani in bodo spontano nakazali, da se želijo igrati. Takrat je moment, da jih skupaj, ali eden od vaju odpelje vsaj na dvorišče ali krajši sprehod v okolico, da lahko sprostijo odvečno energijo.
Po vašem pisanju sodeč si otroci želijo tudi več časa preživeti pred televizijo. Seveda jim boste težko to povsem prepovedali, a jim je vsekakor potrebno omejiti čas gledanja in pa tudi tukaj (verjamem, da mi ni potrebno poudarjati), potrebujejo nadzor vsaj nekoga od vaju (kaj gledajo, kako dolgo traja risanka, oddaja, ipd.). V kolikor jim morda tudi v šoli “naložijo” ogled kakšne oddaje za otroke s poučno vsebino, pa to ni za enačiti s praznim strmenjem v ekran.

Upam, da sem vam vsaj delno odgovorila na vaše vprašanje, glede na to, da se z vašo družino soočate res z velikimi izzivi!

Lepo vas pozdravljam!
mag.Klementina Sambolič