Homepage Forumi STARŠI IN DRUŽINE ODVISNOST OD ALKOHOLA V DRUŽINI Odgovori na: ODVISNOST OD ALKOHOLA V DRUŽINI

#745

Pozdravljena!
Najprej se vam zahvaljujem za vaše vprašanje in zaupanje.

Raje kot o odvisnosti,sicer govorimo o zasvojenosti. Mi je pa zelo žal, da ste imeli takšno travmatično otroštvo in verjamem, da je zasvojenost od alkohola vaša velika skrb. A za nazaj žal ne moremo ničesar spremeniti, lahko pa naredimo vse kar je v naši moči, da se ne bi dogajalo v prihodnje.Pomembno je že spoznanje in zavedanje in vi to imate!
Seveda je pomemben podatek, da je zasvojenost bila prisotna v obeh vajinih družinah z možem in budno spremljanje kaj se bo dogajalo z vašimi otroci je zelo na mestu! Vendar pa zasvojenost ni nujno prenosljiva iz roda v rod, prav tako ni dedna, kot nekatere bolezni.
Pri vseh oblikah zasvojenosti gre predvsem za neprimeren vzorec razreševanja težav. In za otroke so največji vzgled, kako se spopadati s težavami in jih razreševati, ravno starši! Predvsem se mi zdi pomembno, da sta z možem pozorna na to, da otrokoma dajeta dober vzgled kako razreševati probleme na zrel način, saj gre pri zasvojenosti za nezrelo razreševanje težav.
Prav tako pa je pomembno dati otrokom varen prostor za odprto komunikacijo, torej, da imata občutek, da lahko spregovorita in se z vami pogovorita o čemerkoli, da jima svojih težav ni potrebno skrivati.

Upam, da sem vam s svojim odgovorom kaj pomagala. Seveda pa se lahko, v kolikor imate še kakšno vprašanje, vedno ponovno oglasite.

mag.Klementina Sambolič