Homepage Forumi STARŠI IN DRUŽINE Zasvojenost z računalnikom Odgovori na: Zasvojenost z računalnikom

#559

Pozdravljeni!

Najprej hvala za zaupanje in zastavljeno vprašanje.

Koliko časa naj bi mladostnik preživel pred računalnikom ali tablico (kar je praktično eno in isto), je težko določiti, saj je odvisno tudi od aktivnosti, torej kaj počne. Če brska po spletu za informacijami, ki jih mora najti za domačo nalogo, je povsem nekaj drugega kot npr. igranje igric v nedogled. V kolikor bi vaš sin za računalnikom ali tablico preživel pol ure na dan, seveda ni razloga za skrb. Čas preživet za računalnikom naj bi se z otrokovo starostjo tudi stopnjeval, vendar tudi za najstnika naj ne bi presegal dve uri dnevno!
Smiselno se je vprašati zakaj vaš sin preživi toliko časa za računalnikom in s katerimi drugimi aktivnostmi, ki bi mu ravno tako bile v veselje, bi ta čas lahko kompenziral? Morda je to kakšna oblika športa, ustvarjalnosti, glasbe (inštrumenta)?
Katere hobije bi, glede na njegove talente imel, če ne bi bilo računalnikov in tablic? H katerim dejavnostim ga lahko, glede na njegovo zanimanje in nadarjenost še usmerite?

Ne vem sicer kaj s te s tem mislili, da bi zadeva postala neobvladljiva? Domnevam, da to, da ga težko odtegnete od računalnika in da se temu upira. Pa vendar; vi ste starš in vi mu morati postaviti meje! Torej tudi odmeriti čas preživet za računalnikom.
V kolikor pa opažate, ali pa boste v prihodnje opažali, da gre pri vašem sinu za resne znake zasvojenosti, pa se lahko obrnete na kateregakoli strokovnjaka ali organizacijo, ki deluje na področju pomoči pri nekemičnihih oblikah zasvojenosti.

Upam, da vam je moj odgovor bil vsaj malo v pomoč.

Lepo vas pozdravljam!
mag.Klementina Sambolič