Ali tudi prihajajoče počitnice, med drugim prinašajo vidne ekonomsko-socialne razlike med otroci in mladostniki?

Na brzi vlaku že sedijo prihajajoče počitnice, ki bodo otrokom in mladostnikom nudile vsaj malo zasluženega oddiha po, tudi zanje napornem letu, ko so se šolali med zoomi za zasloni računalnikov in šolskimi klopmi. Zagotovo se bodo oddahnili tudi njihovi starši, od katerih je že drugo šolsko leto zapored terjalo še več vpetosti v šolsko delo njihovih otrok in so dolgo obdobje šolanja na domu krepko občutili tudi na lastni koži.

A za prvim globokim oddihom, se bo pri mnogih starših pojavil ponovni vdih zaskrbljenosti: »Kam z otrokom med počitnicami, v času ko si sam še ne bom mogel vzeti dopusta?« Skrb, ki je stara znanka že generacije staršev in ob kateri se ob pripovedovanju otroka, v kakšne eksotične kraje vse bodo odšli njegovi sošolci ali sošolke, mnogi zavejo, da svojemu otroku še zdaleč ne bodo mogli ponuditi tako sanjskih počitnic.

Ves čas počitnic s svojimi otroci lahko preživljajo le redki starši. To je dejstvo, ki ni bilo nič drugačno v našem otroštvu. Veliko vlogo v času počitnic tako odigrajo drugi sorodniki: stari starši, babice in dedki, pa strici in tete. Nekateri ne živijo v bližini družin iz katerih izhajajo otroci in živijo v oddaljenih krajih, na podeželju, kmetijah, nekateri tudi na bolj turističnih lokacijah, ob morju. Sama vidim to kot priložnost, da se otroci seznanijo z drugačnim načinom življenja, npr. spoznajo življenje na podeželju. Kjer prevzamejo tudi določene delovne navade, s katerimi se doma, v bolj mestnem okolju nimajo možnosti seznaniti; npr. kako nakrmiti živali, prvič jezdijo konja ali spoznajo kako poteka košnja travnika. Tisti redki, ki imajo babice in dedke ali tete in strice ob morju, pa se lahko naužijejo morskih radosti do onemoglosti. Nekateri bodo morda spoznali pobližje življenje in dejavnosti ob morju-ribarjenje, solinarstvo, prodajo morskih sadežev na tržnici in druge, s katerimi se preživljajo morda njihovi sorodniki, ki živijo na obali. Najmanj se bo, kot radi rečemo »dogajalo« otrokom katerih starši so doma, morda brez zaposlitve in jim ne bodo mogli ponuditi letovanja v oddaljenih turističnih krajih. Tisti otroci bodo počitnice večinoma preživljali večinoma doma.

Žal se socialno-ekonomski položaj družine izraža tudi med počitnicami! Še tako zaposleni starši bodo otrokom lahko privoščili plačljive dejavnosti in poletne tabore z drugimi otroci, pa jezikovne šole v tujini, medtem ko bodo nekateri, katerih starši imajo komaj za preživetje, tu ponovno »izviseli«, saj jim teh počitniških dejavnosti preprosto ne bodo mogli omogočiti! Ponudbe je tudi med počitniškimi dejavnostmi iz leta v leto več in veliko, a žal se tudi tu odražajo razlike med otroci; medtem ko bodo eni otroci lahko odšli na teden robotike, poletno šolo kreativnega ustvarjanja, tabor karateja in še kam, drugim tovrstne dejavnosti žal ne bodo dostopne, v kolikor za to niso poskrbele občine.

Na srečo pa imamo danes v času dovršene tehnološke izpopolnjenosti, tudi sami možnost prispevati h korekciji teh, za otroke in mladostnike, krivičnih razlik v družbeno-ekonomskem statusu njihovih družin. Družbena ozaveščenost, da moramo z medsebojno človeško solidarnostjo poskrbeti za  ekonomsko najšibkejše družine in posameznike, potrebne pomoči, je v zadnjih letih  narasla tudi na naših tleh. Mnoge organizacije, pa tudi posamezniki so ustanovili fundacije z namenom pomagati različnim depriviligiranim skupinam. Tako je nedavno bila ena pri kateri vsako leto s svojim prispevkom sodelujem tudi sama,  bila zelo uspešna pri zbiranju sredstev za otroke, da bi prvič v življenju odšli na letovanje na morje. Tudi šole imajo svoje sklade preko katerih pomagajo z različnimi šolskimi potrebščinami otrokom, ki jim jih njihovi starši težko privoščijo. Razvijanje čuta medsebojne solidarnosti pa poskušamo privzgajati že majhnim otrokom,  ki so sami v šolskih klopeh vsakodnevno priča razlikam med njimi in se nanje različno odzovejo; eni s pomočjo in solidarnostjo, drugi pa z  vzvišenostjo in objestnostjo.

Kakorkoli; akcij za pomoč depriviligiranim otrokom in družinam je s strani humanitarnih organizacij, šol, pa tudi posameznikov in občin dovolj tudi v predpočitniškem obdobju le odzvati se moramo nanje in si iz lastnega fonda za dopust utrgati evro ali pet in jih prispevati zanje! Ob tehnološki dovršenosti pa danes to lahko naredimo že iz lastnih naslanjačev.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn